Tuesday, May 19, 2009

My First Time

seingat aku... benda yang pertama kali
1st time aku dpt basikal masa umur aku 4/5 tahun. suka gila.. aku pakai basikal tu sampai lumat... hahaha
1st time aku kene langgar masa umur aku 6 tahun. akibat x dengar ckp mak, aku kene langgor moto kat depan rumah.
1st time(the only) aku kene tampar dgn abah sebab berebut bilik air dgn kak nah, dia saja menyakat aku.. last2 aku yg kene... padan muka aku. abah balik keje penat2 aku buat hal.. bukan kuat pun. tapi yg pasti aku demam lepas tu sebab terkejut. x pernah abah tampar anak dia. aku ni kira yg paling degil la. 
1st time aku kene kejor dgn mak aku sebab aku rejam lembing kat kaki mak aku. hahahahahha.... padan muka aku.
1st time aku hampir kepada kematian masa aku budak2 dulu. demam panas yg amat. org kampung dah suruh abah prepare utk buat kenduri arwah lg... hampeh btul wak kassan.
1st time aku dpt basikal BMX masa umur 8/9 tahun.... balik sekolah basikal dah ada depan rumah... perghhh!!!! suka gila...
1st time aku masuk TV, masa darjah 3 sekolah agama. mengiringi Muhyiddin yassin(masa tu dia menteri besar johor) dtg sekolah aku.
1st time aku wakil sekolah dlm sukan, masa darjah 5. bola baling. aku paling ingat kene belasah 12-0 dgn sekolah kota raja. hampeh.
1st time aku naik pentas terima hadiah akademik masa darjah 5 gak. Matapelajaran terbaik jer.. Matematik. aku mmg x pandai [email protected]
1st time aku kene sunat... hahaha ni mmg sekali je le mana ada 2/3 kali... masa darjah 6.
1st time aku masuk sekolah menengah aku pecahkan 4 keping cermin tingkap sekolah pada hari pertama aku kat sekolah tu. hahahhahaha
1st time aku akil baligh... sssshhhhh!!!! diam.diam.... masa tingkatan 1... wakakakka... giler lambat.
1st time aku dpt awek masa penghujung tingkatan 1... wakakakakka... mati aku kalau tau bini aku ni...
1st time aku aktif bersukan masa tingkatan 2. joint sofbol team sekolah. 
1st time aku join nasyid sekolah masa tingkatan 4. hahaha... even pengetua terkejut tgk aku atas pentas... hahaha setan masuk nasyid team... hahahahha
1st time aku putus cinta lepas papar terakhir biologi SPM 97. hampeh... poyo jer... doa kawin dgn membe aku... lg la poyo punya pempuan... bini aku sekarang lg cantik dr ngko la.... hahahahhaha
1st time aku dpt result SPM. aku letak depan pintu rumah. aku lepak tepi sungai pagoh. ptg baru balik rumah. result aku teruk... sian mak & abah.
1st time aku kerja lepas SPM sementara tunggu result. aku sempat kerja 1/2 hari jer... tgh hari tu abah dtg jemput sebab aku dpt surat tawaran masuk ITM... hahahah my life/journey bermula dari situ.
1st time aku jauh dari keluarga... masuk ITM arau. perghhh.... jauh gila...
1st time aku duduk hostel.... arghhhhh...rindu kampung...
1st time aku makan nasi kawah... dpt telan sesuap jer... tapi masuk sem ke2... licin tray tu.... hahahahah
1st time aku masuk kelas komputer.... aku dah kene BODOH sedas oleh membe baru aku... sebabnya?... aku x tau apa itu shutdown... hahahaha
1st time aku masuk kelas C++... aku rasa nak nangis... apa itu objek & atribute... meja & kerusi???? argh!!!!! balik nangis ngadu kat abah x leh bawak... abah ckp senang jer... "ko makan pun susah kene kunyah...." terus x da nak ngadu2 lg... abah tau kemampuan anak dia...
1st time aku kerja... dgn onestop dot com sdn. bhd. sampai la ni aku keje sini.
1st time aku masuk keje... aku nak nangis telefon syed/duan... kene buat form HTML... aku x de belajo kat ITM dulu... waaaaaaaaaaaaaa.... nak nagis...
1st time aku dpt gaji.... hahaha aku rembat levis original... seumur idup aku ini le pertama kali pakai levis ori... sebelum ni semua celup... paling byk made in padang besar.
1st time aku maki client... masa bulan ke5 aku keje.... pastu kene marah dgn bos sebab dia kata ..."client always rite"
1st time aku join meeting dgn big2 boss & manager2 bertali leher... aku rasa mcm nak terkencing....
1st time aku dgr suara bini aku lepas 5 tahun x tau citer.... masa aku tgk memerap dlm bilik tapa arah tujuan... disitulah bermula nya kembali kehidupan aku...
1st time aku naik kapal terbang.... masa outstation ke sarawak... 2 haru sebelum dah siap packing... wakakkaka... sekarang ni kalau dpt assignment ke sarawak .. mula la pass2 kat member lain.. hahahha
1st time aku duk rumah bujang, ada lah opis aku... hahahhaha...save budget....
1st time aku bawak awek aku tgk wayang... hahaha citer hantu...three....gila x sporting aku ni.
1st time aku bertunang.... aku pun x caya aku dah bertunang... membe2 aku lg kata aku tipu bila bgtau aku dah bertunang... hahahha
1st time aku xcident, seminggu sebelum dpt lesen, aku langgar kete head 2 head. gila... cun gak anak org yg aku langgar tu...
1st time aku pakai kete, iswara second jer... lepas 3 tahun keje baru berani pakai kete..
1st time aku pakai chop stik, masa outstation ke Mukah sarawak... pergh.... tergeliat tangan nak pegang chop stik tu...
1st time aku kahwin masa umur aku 25 tahun... mmg target kawin umur 25 pun...
1st time aku dpt anak, aku x dpt tahan airmata bila aku azankan anak aku... dia tenung dalam mata aku... perghh!!!!!!!!!!!!!!!!!
1st time aku dah family duk umah sewa sendiri lepas 2 tahun duk dgn mak mentua... terasa bebas dari belenggu..... perghhhh bebas.....
1st time aku g sabah tahun lepas.... complete la seluruh malaysia aku dah jelajah.... hahahhaa
1st time aku .....
itu je yg paling aku ingat setakat ni... hahahhaha

4 comments:

Fardahila Binti Omar said...

menarik citer pasal 1st time abah..lagi menarik citer pasal 1st time awek..iskk..isk..saper la tu..
i know...

eFFa said...

eh mane ade menarik pasal awek cik yun.. palg menarik bab yang 1st time die kawen tu la cik ila..... hihi ngn sape la tu.. [cik ila la sape lagik.. hahaha]

maznah said...

First time kawen umur 25. Second time kawen umur bape yek..... Lagi satu, tak sebut pun first time bisnes jual kakak sendri. Apsal? Takut? Cakap.....

me, myself & mbek said...

hahahha.... lumayan pulangan nya pak...