Saturday, August 8, 2009

BBQ goreng + mashed potatoes + sirap garam

last week my family bergather2 kat kampung... aku sorg jer yg x balik... ada masalah skit... pastu dgr diaorg nak buat BBQ sabtu mlm tu... dgr BBQ dah start jeles/terliur kebetulan pagitu kene g pasar beli barang dapur... so aku beli ayam 2 ekor potong kecik2...

balik dr pasar aku buat merinade resepi sendiri... jgn ditanya apa aku letak... apa yg terpandang semua aku balik dlm kuali tu... hahahha... dari serai, madu, black pepper, white peper, italian herb, sos cili lada putih... janji terpandang jer aku humban dlm kuali... hehehhee... sudah gaul bg sebati ... kasi peram dlm peti ais... ptg nyer plan nak bakar..

sebelum asar aku rebus kentang, plan nak buat mashed potatoes... yg x pernah aku buat pun sebelum ni... resepi tgk kat internet... lepas asar start buat mashed potatoes.

resepi mashed potatoes aku:

  • Kentang(yg kulit gelap) buang kulit
  • potong dua(dua shj jgn potong kecik2... ni tips ni..kene ikut..hehehhe)
  • dan rebus dgn garam dlm satu sudu kecik. pakai api kecik jer.. biar lambat asal sedap. rebus sampai kentang empuk/lembut. aku rebus dlm 30 min aritu.
  • pastu tus/kering kan air
  • perlahan kan api dapur sampai paling kecik leh hidup. (api kecik ni sentiasa hidup sepanjang proses seterusnya)
  • tengekkan balik kentang yg dah dikering kan td. bagi dia kering .. sekejap je x sampai seminit pun..
  • tenyeh/lenyek pakai masher, jgn sampai lumat... dlm 2 round tenyeh/lenyek jer...
  • pastu masukkan butter dlm 1/3 or 1/4 ikut suka dari saiz masa baru2 beli tu..
  • tenyeh/lenyek agak2 sebati butter dgn kentang.
  • pastu masukkan serbuk black pepper.
  • pastu masukkan susu segar dlm 1 cawan. jgn byk sgt nanti lembik or berair + muak sgt...
  • pastu pukul pakai pemukul tepung/kek tu..aku x tau nama dia... bagi sebati dan tambah garam jika perlu... kalau rasa dah sedap... siap la tu...

    siap resepi mashed potatoes aku.. tip kenapa aku biarkan api kecik/masak atas dapur berapi tu adalah utk prevent mashed potatoes aku dari berair.

    pastu proses nak buat topping/dressing utk mashed potatoes lak..

  • didih kan susu segar dlm 3/4 kotak tu.
  • sementara mendidih. campur kan tepung gandum dlm secawan + black pepper + seasoning salt + serbuk onion + serbuk garlic dlm mangkuk... gaulkan sampai sebati... bancuh pakai air panas sedikit utk prevent dari dia berketul2...
  • bila susu dah mendidih masukkan campuran tepung td tu kedalam susu...
  • masak sampai mendidih... tambah garam mengikut keperluan..

    siap....

    siap jer aku buat mashed potatoes..jam dah kul 6 ptg... api utk bakar ayam x idup lg... hahaha...malas punya pasal... aku pakai jer dapur leper... wakakakkakaka.... cari daun pisang utk prevent dari ayam kehangusan...

    sementara tunggu ayam BBQ goreng... aku sajer le nak buat ibu sirap (aku terikut style mak aku... sambil buat satu benda tgn berjalan buat bende lain... bior cepat siap)... aku pun masak la air.... masukkan pewarna sirap... pastu aku cari gula... pastu aku nampak la 'gula' dlm plastik atas microwave... dgn penuh confiden nyer aku masukkan semua setengah plastik 'gula' tu dlm ibu sirap yg tgh mendidih tu... kacau punya kacau... awat la lama benor gula ni nak cair... tension aku tunggu... x cair2... bila dah cair.. aku pun buatla air sirap... tgh kepanasan la katakan... ha kau... tersembur aku.... masin x ingat air sirap aku... rupanya yg kusangka gula itu adalah garam halus... wakakakkakakaka.....cilanat btul.... terpaksa la aku buang setengah periuk ibu sirap garam aku tu... hahahaha kene gelak kan dgn bini aku jer... hampeh....

    siap jer BBQ goreng aku tu... kami pun melantak la.... lepas maghrib tu... sambil makan terbayang mereka2 kat kg tgh berBBQ bersama2... jelous sungguh...

    Habis resepi ptg tu, BBQ goreng dgn mashed potatoes beserta sirap...yang dah dibuat semula pakai GULA yg betul.... hehhehehe....

    **MORAL OF THE STORI - cek dulu apa yg nak kita pakai/guna...kalau x kang menyesal....

  • 2 comments:

    Fardahila Binti Omar said...

    sib baik tak bagi mak mertua minum..kalo tak tersembur.. dulu dah penah menyembur air kat mak mertua..wakakaka..

    mazrina said...

    eh apesal tak ajak aku....
    mkn sendiri2 yer...