Thursday, December 17, 2009

Garmin Mobile XT + Nokia E72

Nokia E72, kesinambungan kepada version paling berjaya, E71... begitula mengikut review2 yg byk kat internet...

Tidak dinafikan mmg berbaloi memiliki E72 ini. warna coklat keemasan nya mmg memikat dan sesuai utk wanita2 anggun zaman sekarang. yea.. my wife memilikinya... bukan aku... hahahha

setakat ini mmg berpuashati dgn belian ini. cuma ada 1 masalah jer yg buat aku keciwa... Garmin Mobile Xt ada masalah dgn Nokia E72 ini. selepas 4/5 min, applikasi ini akan hang/kejung.... lebih tepat sekali... kejung pada paparan peta nya... tapi suara dan penunjuk arah masih berjalan seperti biasa... cuma panduan menyusuri peta yg x jalan.

mmg mengecewakan.. kerana antara sebab utama aku aku memilih E72 ini adalah disebabkan fungsi GPS nya.. bila berlaku seperti inni.. mmg mengecewakan...

macam2 dah aku buat... dari mengunakan malfreemap hinggala malsingmaps.... mcm2 version garmin mobile... sampai version taiwan yg terpaksa di tweak utk membolehkannya berbahasa inggeris... semua x menyelesaikan masalah...

Aku target masalah berkaitan dgn peta. tapi x sure apa penyebab utama nya... sehinggala bila aku surf topik E72 kat lowyat... ada 1 forumer terpikir pasal 3D orentation/view. kami mencuba tukar kepada 2D orentation.... and.... WALLAAAAAA.... x de lg kekejungan dialami oleh Garmin...

Anda boleh mengubah setting orentation di

Start Garmin->tools->settings->map->orientation->north [email protected] up
aku prefer track up... but north up ok gak... cuma dia sentiasa menghala ke utara la...

jelas kat sini, Garmin on top of E72 ada masalah bila under 3D orentation. kira lega la skit.. walaupun kecewa mengenangkan x dpt nak fully utilize fungsi garmin sepenuhnya.. tapi cukup la utk setakat ini... kita tunggu shj update dari garmin or nokia utk masalah ini.... but... rasanya paling awal pun bulan february baru kita leh menikmati update patches nya... sebab E72 masih terlalu baru di pasaran lg.... sehingga waktu itu... marila kita pakai 2D punya orentation jer dulu... it's better than nothing... hahahahha....

Untuk aplikasi yg compatible bleh dicari di ovi store.. blum byk lg aplikasi yg di bangunkan... yg free pun x byk lg.....

Setakat ini aplikasi yg dah ada dlm my wife's E72

  • Facebook for E71/E72 (Ovi Store)
  • - cuma x best nya status dia keluar "Facebook for Prod S60..." x best langsung... kalau mcm iPhone & black berry kan best...
  • Chat (Ovi Store)
  • Youtube (Ovi Store)
  • Garmin Mobile XT (garmin website)
  • - better beli yg legal la... x elok pakai cetak rompak punya ... tapi kalau nak crack ... google bleh membantu... hehehhee...
  • Opera Mobile (Opera website) - much better pakai Opera dr browser nokia tu... payah gila nak pakai... function pun limited... kalau nak ringan better pakai Opera Mini compare to Opera Mobile... mini lg ringan.. tapi Opera mobile byk function... I like....
  • etc..

    8 comments:

    BungBra said...

    Thanks for the info.. mmg betul pun asyik hang jek masa guna garmin ni, rupanya sebab map 3d tu... :P

    me, myself & mbek said...

    noprob.
    ada 1 lg issues... berkaitan dgn backlight function dlm e72. everytime idle... e72 akan go on standby/sleep mode... function ni mcm ada effect dkt garmin.... install spotOn apps.. bleh download dr http://gallery.mobile9.com/f/337269/
    ...
    sebelum run garmin run this apps dulu...

    shiela said...

    salam, just nak tanye. kalo kite nak pakai nokia E72, mmg nak kene subscribe sekali ngan line ke? utk nak pakai internet + etc yg berkaitan ngan internet through hp tu. boleh x kalo nak pakai E72, tp xnak pakai line. sorry kalo soal yg basic sgt, tp dh try cari xjumpe tmpt lain. TQVM~

    me, myself & mbek said...

    x berapa jelas... maksud line tu yg pakai bil bulanan ker? kalau pakai prepaid pun bleh.

    utk pakai internet 2 cara dari HP ni.
    1. pakai 3G connection yg kita kene charge/bayar ikut jumlah byte yg kita guna. prepaid & bil bleh pakai 3G connection ni. cuma berbayar je la. sekarang ni byk provider tawarkan package 3G/internet connection unlimited per month. digi paling murah rasanya.
    2. WIFI - kita bleh pakai mana2 available WIFI yg ada. yg ni totally percuma. cuma kene pegi tpt yg ada provide free wifi la kalau kat luar rumah... secret recipe, starbucks, and most of cafe sekarang dah provide free wifi access.

    AQILA said...

    thanks for the garmin tips! dah tukar setting tapi belum try lagi.. hopefully garmin dah x hang dah pasni. fed up bila tgh drive cari jalan garmin hang!!

    Anonymous said...

    wrung pak kasim skrg da de wifi,aku rjin g sne jek..

    Anonymous said...

    hello hye.. nak tnye hp nokia e72 saya ni ada masalah gamba mesej kelip2 kat screen.. nape yerk?

    Anonymous said...

    bg web tok download garmin map yg compaletable dgn e72??
    penat aku search x jumpe!!
    yg ada crack skali ek!!
    thx