Tuesday, January 12, 2010

Mozilla Thunderbird... migrating folder

aku reinstall windows xp aku sebab serangan virus yg aku dah malas nak layan..

antara yg wajib aku backup adalah folder thunderbird aku yg menyimpan segala macam email sepanjang aku bekerja ni...

normally secara default folder yg menyimpan segala mcm email kita akan disimpan di

C:\Documents and Settings\\Application Data\Thunderbird

tapi aku dah terbiasa menyimpan segala data di partition/drive selain dari c:\ (system partition)

apabila kita install baru... secara default nya akan pint ke folder default di application data tu la...

so apa yg aku nak kongsi disini adalah cara mcmana kita nak pointkan folder ke selain dr default folder... maknanya kita create new profile ke existing backup [email protected] folder.

assume kita dah backup folder \Thunderbird di app data ke d:\data\Thunderbird

install thunderbird seperti biasa.

bila mana kali pertama kita nak open thunderbird.. kita open dari command line/cmd prompt

pakai command ini

"C:\Programs\Mozilla\Thunderbird\thunderbird.exe" -p

"-p" bermaksud kita force thunderbird utk create new profile utk kita..

thunderbird akan popupkan dialog box utk kita define new profile and point kan ke folder d:\data\Thunderbird\

pastu thunderbird anda akan berfungsi sepereti biasa seperti sebelum anda format windows... segala email & password manager akan berfungsi seperti yg sebelumnya...

itu shj... senang jer... hehehhehe

No comments: