Monday, January 3, 2011

Perl + Mysql + ImageMagick on MacOs X 10.6.5

MacOs X dtg sekali dgn perl 5.8.* & 5.10.*.. default akan point ke 5.10 .... semua ok utk normal usage...

but utk aku yg buat system development... aku perlukan tambahan aplikasi & module..

mula2 dpt laptop... aku terus config/install MySQL [email protected] dr mysql.com... semua ok.... aku pun install DBI & DBD::mysql for perl... DBI x ada masalah... but for DBD::mysql ada leceh skit.... kene force install baru leh berjaya...

sebelum itu, install module utk perl n MacOs X perlukan developers tool kit @ Xcode dari apple developer center. sebab by default Mac Os X x ada compiler ataupun 'make' yg kita perlukan utk install module.

semua ok setakat itu... tapi aku perlukan ImageMagick utk system development.. bila baca kat site ImageMagick.org dia suggest pakai MacPorts ...

aku pun download la macports.. and install imagemagick dari macports.... mmg senang & mudah... dia buatkan semua sekali utk kita.. tapi yang hampeh nya... dia installkan sekali new copy of perl 5.8.9 ... yg aku nampak maybe sebab perlMagick hnya ada module yg jalan kat 5.8.9 je la... it's ok... tapi keje aku duk menginstall module perl kat default system 5.10 tu sesia je la... hampeh.....

bil isu image magick setel... satu hal plak nak reinstall DBI & DBD::mysql kat 5.8.9 yg baru ni plak...

as macports dah tersedia install.. aku pun guna la macports utk install DBI & DBD::mysql...

satu hal plak jadi... x leh load mysqlclient.16.*** ... hampeh... bila cek kat internet... masalah ni timbul bila x jumpa ENV utk DYLD_LIBRARY_PATH .... satu hal lg aku duk pening nak tambah env path kat MacOs X ni...

temporary ni aku buat/modify kat ~.bash_profile and tambah new env baru yg aku nak declare... ok semua jalan selepas itu... alhamdulillah..

tapi x setel lg rupanya... bila aku run script dari web/apache... masalah x jumpa lib tu jadi balik... bila cek. apache x load env variable... pening lg.... last2 aku set kat vhost.conf pakai SetEnv .... baru la bleh jalan.... lega

x setel lg.... hahaha... bila run full script... mysql x leh pakai... sebab dynaloader detect version required x sama dgn version DBD::mysql yg aku install.... hampeh.. terpaksa install baru utk version yg compatiable... alhamdulillah semua berjalan seperti dikehendaki...

No comments: