Thursday, August 18, 2011

ImageMagick + Perl + CentOs 5

Salam,

Post sebelum ni aku ada tulis mcamana utk upgrade perl dari 5.8.8 ke 5.14. sebab utama aku upgrade adalah kerana isu yang timbul berkaitan imagemagick.

Seperi yang sedia maklum ImageMagick merupakan satu aplikasi untuk memanipulasi imej yang menyediakan API utk bahasa2 programming berkomunikasi dgn nya. aku byk pakai image magick utk bermain dgn image seperti buat thumbnail, resize, crop, copyright overlay etc.

untuk install ImageMagick memang tak banyak masalah. kalau redhat @ centos kita bleh pakai YUM. memang mudah. cuma biasanya masalah timbul bila nak install PERL Module Image::Magick.

antara tips yang boleh aku share, sila pastikan kita install PERL Module version yang sama dgn version ImageMagick. kalau imagemagick version 6.2.8 pastikan kita download Perl Module version yg sama.

biasanya kita mistake bila nka install PERL Module terus pakai CPAN. akan ada masalah, sebab cpan akan ambik version paling latest. manakala ImageMAgick it self belum tentu yg latest kita install. bergantung kepada YUM server yg hostkan rpm file tu. normally yum or sever yg lebih krang serupa dgn tu dia x provide latest version. ini kerana mereka akan menyediakan apps yg compatible & dah di pre compile utk OS tertentu.

cara paling selamat,

  1. download ImageMagick zip file mengikut version yg kita dah install.
  2. extract zip file.
  3. pergi ke folder PerlMagick
  4. make dari situ.

mcm masalah yg aku hadapi... walau mcmana sekalipun aku make.. semua fail... tukar version... semua fail... sebab ada missing c comliper something....bla..ba.bla....

tu yg aku cuba nasib install perl version paling lates... pastu reinstall latest ImageMagick dr YUM.... dan reinstall Image::Magick dari cpan.... alhamdulillah semua berjalan lancar.....

No comments: